Niestety, nikt nie powie Ci czym jest FluxBB - musisz go poznać sam!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
POWSTAJE KSIĄŻKA O SOKALU. Proszę o pomoc
Wielce Szanowni Państwo,
Pochodzę z rodziny, która przed wojną i podczas wojny mieszkała w Sokalu i okolicach (Walawka i Zabuże) i w której przechowało się nieco historii związanych z tym pięknym (w dwudziestoleciu międzywojennym; nie wiem, czy także dziś) miastem.
Pamięć o Sokalu odchodzi wraz z naszymi przodkami. Moim ogromnym pragnieniem jest zachować przynajmniej jej fragmenty dla dzieci i wnuków. W związku z tym przystąpiłem do zbierania materiałów na temat miejsc związanych z przeszłością rodziny i gromadzenia informacji dot. ludzkich losów podczas trudnego czasu między I wojną światową a powojenną, przeprowadzoną przez władze komunistyczne, korektą granicy polsko-sowieckiej.
W przyszłości chciałbym z tych materiałów ułożyć książkę, która byłaby czymś w rodzaju hymnu pożegnalnego, opowieścią o czasie, który minął, a jednak wciąż trwa w nas, potomkach tamtych uciekinierów. Interesują mnie nie tylko sprawy związane z dziejami moich przodków, ale możliwie pełna informacja na temat wydarzeń, jakie rozgrywały się w Sokalu i okolicach w okresie okupacji sowieckiej i hitlerowskiej.
Byłbym Państwu serdecznie zobowiązany za wszelkie wiadomości dotyczące losów Państwa krewnych, wydarzeń, w których uczestniczyli, a które wiążą się z następującymi tematami:
- codzienność Sokala w dwudziestoleciu międzywojennym
- okres przedwojenny i mobilizacja
- walki z wojskami hitlerowskimi
- pierwsze kontakty z Sowietami
- 17 września
- sowiecka okupacja Sokala
- hitlerowska okupacja Zabuża
- relacje polsko-sowieckie i polsko-niemieckie
- losy bernardynów z klasztoru na Zabużu
- operacje ukraińskich nacjonalistów w Sokalu i okolicach
- zakończenie wojny i powroty do Sokala
- życie ludności Sokala po zakończeniu działań wojennych
W pracy, którą planuję, pomocna może się okazać każda, nawet najdrobniejsza, informacja lub szczegół.
Szczególnie pomocne byłyby mapy, plany, druki wychodzące w Sokalu w okresie międzywojennym. Nie znaczy to, że proszę o przekazanie takich materiałów. Pytam jedynie o możliwość ew. zapoznania się z nimi, skopiowania, sfotografowania.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek dane dotyczące rozmieszczenia głównych budynków w mieście (kościoły, urzędy, szkoły etc.), działalności organizacji pozarządowych, stowarzyszeń itp.
Bezcenna byłaby dla mnie możliwość skontaktowania się z Państwa krewnymi lub znajomymi, którzy również pochodzą z tamtych stron. Czy żyje ktoś, kto pamięta Sokal, z kim mógłbym nawiązać kontakt listowny? Jeśli tak, byłbym niezwykle wdzięczny, gdyby zechcieli mi Państwo udostępnić adres takich osób.
Pragnę zapewnić, że ew. pomoc wykorzystam jedynie w zakresie, na jaki wyrażą Państwo zgodę. Za rękojmię mojej rzetelności i uczciwych intencji uznają Państwo, być może, fakt, iż jestem pracownikiem Uniwersytetu Łódzkiego, zatrudnionym na stanowisku adiunkta w Katedrze Literatury i Tradycji Romantyzmu, czynnym krytykiem literackim oraz autorem dwóch książek poetyckich oraz książki krytycznoliterackiej.
Żywię wielką nadzieję, iż zechcą Państwo podzielić się ze mną swoją wiedzą. Proszę o maile na adres: pdakowicz@poczta.onet.pl
Z każdą osobą, która odpowie na to zproszenie, skontaktuję się osobiście.
Z wyrazami szacunku -
Przemysław Dakowicz
http://www.sokal.fora.pl/sokal-zabuze-z … c,287.html
.
Strony: 1